رکود به بازار سنگ‌‌های ساختمانی رسید

تاسیسات نیوز – بهرام شکوری، رئیس انجمن صنفی تولیدکنندگان سنگ ایران: با توجه به اینکه حدود ۹۳‌ درصد سنگ تولیدی در داخل کشور مصرف می‌شود، از یک سو با رکود صنعت ساختمان برای مصرف مواجه هستیم و از سوی دیگر این روزها محدودیت‌های برق بر تولید تاثیر‌گذار بوده است.
اگرچه میزان مصرف انرژی یکی از شاخص‌های توسعه در کشورها است، اما افزایش مصرفی که در کشور ما اتفاق افتاده است؛ ناشی از فعالیت ماشین‌آلات فرسوده در صنایع و مصرف بی‌رویه در بخش‌های مختلف است.
متاسفانه شرکت ملی پخش، گازوئیل را بر مبنای مصرف ماشین‌آلات روز دنیا به صنایع تحویل می‌دهد و از آنجایی که این سهمیه کفاف تولید ماهانه را نمی‌دهد، مجبور به خرید از بازار آزاد هستند و معلوم نیست که چگونه این حجم از گازوئیل در اختیار برخی افراد برای فروش قرار گرفته است و متاسفانه این خرید که برای سرپا نگه ‌داشتن کسب و کار انجام می‌شود، تولیدکننده را در گروه قاچاقچی قرار می‌دهد.
دولت باید ضمن رفع ناترازی برق و گاز، امکان واردات ماشین‌آلات را فراهم کند. متاسفانه شرایط به گونه‌ای پیش رفته است که با توجه به نرخ بالای ارز و نحوه تخصیص آن برای فعالان اقتصادی واردات ماشین‌آلات بسیار چالش‌آفرین بوده است؛ حتی بنده معتقدم در شرایط کنونی که مصرف سوخت در صنایع بسیار بالا است، چنانچه دولت ماشین‌آلات نو خریداری کند و با دریافت ماشین قراضه صنایع، به صورت مجانی یا اجاره به شرط تملیک این ماشین‌آلات نو را به صنایع واگذار کند، از محل صرفه‌جویی سوخت هزینه‌های دولت پوشش داده می‌شود.
ایران رتبه پنجم تولید سنگ را در جهان دارد. میزان تولید سنگ در بهترین شرایط ۱۵ میلیون تن بوده است که به دلیل افت میزان مصرف هم اکنون به ۸ تا ۱۲ میلیون تن رسیده است؛ همچنین سال گذشته صنعت سنگ ایران ۱۷۴ میلیون دلار صادرات سنگ داشته است؛ در حالی که ترکیه ۳ میلیارد دلار سنگ صادر کرده است. در واقع در کشور ما ۹۳‌ درصد سنگ تولیدی در داخل کشور مصرف می‌شود، اما در ترکیه عمدتا از کامپوزیت، شیشه و… در ساختمان‌ها استفاده می‌کنند و درنتیجه عمده این محصول صادر می‌شود.
با توجه به تورم بالای حاکم بر اقتصاد کشور، ارزش پول ملی به شدت کاهش یافته است و در این بین شاهد ثبات اقتصادی نیستیم. اتفاقا کشور ترکیه هم در سال‌های اخیر تورم و ارزش کاهش پول ملی را به طرز بی‌سابقه‌ای تجربه کرده است، اما متاسفانه سیاست‌های غلط در کشور ما باعث شده تا حتی نتوانیم از این وضعیت برای صادرات و کسب درآمد ارزی بیشتر برای کشور استفاده کنیم، در حالی که ترکیه با شرایط مشابه در این زمینه موفق عمل کرده است و موانع صادراتی همچون تسعیر نرخ ارز و مالیات و… باعث شده تا در سال گذشته ۱۷ میلیارد دلار کسری تجاری داشته باشیم؛ درواقع میزان واردات ما به مراتب بیشتر از صادرات بوده است.
در حالی میزان ذخایر سنگ کشور حدود ۳ میلیارد تن است که به طور متوسط سالانه ۱۰ میلیون تن تولید می‌کنیم و به عبارتی ما با این روند تا ۳۰۰ سال دیگر ذخایر سنگ داریم. نکته حائز اهمیت این است که همین امروز هم مصرف سنگ در بسیاری از کشورها جای خود را به کامپوزیت، شیشه و… داده و ممکن است تا چند سال آینده کسی برای ساختمان‌سازی از سنگ استفاده نکند و این منابع بدون استفاده و منفعت برای اقتصاد کشور تحویل نسل‌های آینده شود و هیچ‌گونه کارکردی برای آنها نداشته باشد.
صنعت سنگ ایران از پتانسیل‌های بالایی برخوردار است. ما از پتانسیل و امکان تولید سالانه ۳۰ میلیون تن سنگ برخورداریم و حداقل ۵ میلیارد دلار توانایی صادرات سالانه داریم، اما لازمه این اتفاق برداشته شدن تحریم‌ها برای اصلاح مراودات تجاری با کشورهای دیگر برای صادرات این محصول است.
بازار سنگبهرام شکوریسنگ ساختمانی
Comments (0)
Add Comment