هوشمندسازی برق ساختمان

نحوه ی کشی سیم کشی برق خانه هوشمند
سیستمهای هوشمندسازی قدیمی و پروتکلهای سیمی برای اجرا تو بازسازی حتی یه دردسر واقعی بود. باید کل سیم کشی ها عوض میشد. همه روشنایی ها و سیستمهای سرمایش و گرمایش مجددا لوله گذاری و سیمکشی میشدن و مجددا یه دست نقاشی. اما تو سیستمهای جدید هوشمندسازی ساختمان که از پروتکل بی سیم استفاده میکنند.
سیم کشی خانه هوشمند با استفاده از PLC
استفاده از PLC برای خانه هوشمند چندین ساله که منسوخ شده. PLC ها تجهیزات قابل برنامه ریزی هستن که کاربر باید با زبان مخصوص برنامه نویسی این تجهیزات بهشون دونه دونه برنامه بده و کلا کلیدهای هوشمند هم برای کنترل این سیستمها نبود. برای کنترل این سیستمها باید از پنلهایی به اسم HMI استفاده میشد که حتی رابط کاربری هم باید خود شخص طراحی میکرد. امروزه رله‌های هوشمند جایگزین PLC شده. برای استفاده از این سیستمها باید یک تابلوی برق بزرگ تو واحد در نظر گرفته بشه و تمام چراغها و سیستمهای روشنایی به داخل تابلو برده بشه.
سیم کشی خانه هوشمند با استفاده از تجهیزات ماژولار
بعد از استفاده از PLC برای هوشمند سازی خانه، سیستمهای هوشمندی روانه بازار شد که ماژولار بود و تا امروز هم تولید این تجهیزات ادامه دارد و همچنان از سیستمهای پر فروش بازار هستند. تجهیزات ماژولار را برندهایی مانند TIS و … تولید میکنند که برای استفاده از این تجهیزات کاربر نیاز به یک تابلو برق مرکزی بزرگ و یا چند تابلو برق در فضاهای مختلف خانه خود دارد. ارتباط این ماژولها با هم از طریق کابل شبکه انجام میگیرد و هر برند پروتکل مختص به خود را دارد. برای استفاده از سیستمها هوشمند ماژولار در بازسازی خانه باید کل سیم کشی عوض شود.
آیا استفاده از خانه هوشمند سیم کشی معمول خانه را تغییر می‌دهد؟
جواب این سوال هم بله است و هم خیر. تجهیزات ماژولار و تابلویی نیاز به یک تابلو برق بزرگ برای واحد دارند که نیاز به سیم کشی مجدد کل خانه دارد. اما تجهیزات نسل جدید هوشمند سازی که از پروتکل بی سیم استفاده میکنند، نیاز به هیچگونه تغییری نه تنها درسیم کشی خانه بلکه حتی در تغییر قوطی کلیدها نیز ندارد.
سیم و کابل های مورد نیاز در یک ساختمان هوشمند
برای داشتن یک خانه هوشمند سیمی نیاز به سیم کشی مخصوصی دارید. بالاتر اشاره کردیم که برای استفاده از تجهیزات سیمی نیاز به تابلو برق داریم و برای سیمکشی و ارتباط بین تابلو  و کلیدهای هوشمند باید از کابل مخصوص استفاده کنیم. در برخی برندهای نیاز به کابل KNX و در برخی برندها نیاز به کابل CAT5 داریم. باقی سیمکشی تجهیزات بر اساس استاندارد انجام میشود و برای سیستمهای روشنایی از سیم ۱٫۵ و برای پریزها از سیم ۲٫۵ استفاده میشود. برای فن کوئلها از کابل ۵*۱٫۵ استفاده میشود و برای پرده های برقی هم از کابل۳*۱٫۵ به کار میرود. برای سیستمهای هوشمند نسل جدید و بی سیم نیازی به تغییر سیم کشی ساختمان نیست و همه تجهیزات بر بستر سنتی نصب و برنامه ریزی مشوند.
مقایسه سیم کشی هوشمند و سنتی
در سیستمهای هوشمند با پروتکل سیمی، ما نیاز به یک تابلو برق بزرگ داریم که تمام روشنایی ها به داخل تابلو برده میشود. این کار هزینه سیم کشی، لوله گذاری و اجرت برقکار را بالا میبرد و همچنین هزینه تابلو برق را به واحد شما اضافه میکند. در سیم کشی سنتی روی دیوار مربوط به هر فضا قوطی کلید در نظر گرفته میشود و تنها یک رشته کابل از تابلو به داخل قوطی کشیده میشود و سپس تمامی روشنایی های مربوط به هر فضا به داخل همان قوطی آورده میشوند. سیستمهای هوشمند نسل جدید نیز به همین صورت کار میکنند و نیاز به تابلو برق و سیم کشی پرهزینه ندارند.
صفر تا صد هوشمند سازی برق ساختمان
در صورتی که با برق ساختمان آشنایی داشته باشید، یادگیری صفر تا صد هوشمندسازی کار پیچیده‌ای نیست و در چند جلسه آموزشی با کلیات این سیستمها آشنایی پیدا میکنید. عموما در دوره‌های آموزشی و آموزشهای آنلاین نکات کلی و برنامه نویسی هوشمندسازی به شما آموزش داده میشود و برخی نکات مهم در پروژه ها که در صورت عدم رعایت به مشکلات بسیاری برخورد میکنید به شما آموزش داده نمیشود. برخی از فوت و فن کار هم هست که کاملا تجربی است و باید با تجربه در پروژه ها آنها را آموزش ببینید.
قیمت سیم کشی هوشمند ساختمان
قیمت سیمکشی ساختمان قانونا باید به متراژ استفاده شده از سیم محاسبه شود، اما در اکثر پروژه ها قرارداد کارفرما با برق کار ساختمان به صورت متر مربع زیرساخت منعقد میشود. در پروژه‌هایی که به صورت سنتی پیاده سازی میشوند برقکاری راحت تر و با قیمت پایین تری انجام میشود و در پروژه های هوشمند قیمت چند درصدی بالاتر میرود. معمولا در تهران قراردهای سیم کشی ساختمان در تاریخ نگارش این مقاله به قرار متر مربعی از ۷۵ هزار تومان الی ۱۲۰ هزارتومان میباشد. که برای سیستمهای هوشمند به سقف این مبلغ نزدیک تر است.
برقکاری ساختمان شغلی پر سود و پر در آمد است، و اگر برقکار تخصص سیمکشی سیستمهای هوشمند را داشته باشد درآمد بالاتری نیز دست پیدا خواهد کرد. مثلا برای سیم کشی یک ساختمان ۱۰ واحدی هوشمند با متراژ کل ۲۰۰۰ متر مربع مبلغ کل قرارداد بیش از ۲۰۰ میلیون تومان میباشد. با توجه به این که این مبلغ فقط به عنوان اجرت انجام کار است، نهایتا درآمد قابل ملاحظه‌ای برای یک برقکار دارد.
نقشه سیم کشی برق هوشمند ساختمان
نقشه سیم کشی برق هوشمند ساختمان باید توسط مهندسین مشاور هوشمند سازی ساختمان تهیه و تدوین شود و سپس به تایید کارفرما و معمار پروژه برسد تا تداخلی در نقشه‌های معماری و طراحی فضا نداشته باشد. تهیه نقشه سیم کشی برق هوشمند ساختمان کاری بسیار بسیار مهم و نیازمند تجربه بالایی میباشد. چرا که در صورت تهیه غلط نقشه در برخی مراحل کار دیگر امکان اصلاح سیستم اجرا شده نیست و در صورت اصلاح هزینه بسیار زیادی به کارفرما تحمیل میشود. یک مهندس مشاور با تجربه میداند که در زمان تهیه نقشه باید همه چیز را طوری در نظر بگیرد که بهترین گزینه ها با کمترین هزینه برای کارفرما فراهم کند.
قطعات برق هوشمند
برای برق هوشمندساختمان اکثرا از تجهیزاتی مانند رله، ترموستات و … استفاده میشود که برخی از موارد آنها با سیستمهای سنتی یکسان است. مثلا در یک خانه برای کنترل فن کوئل و اسپیلت باید از ترموستات استفاده شود، چه هوشمند باشد و چه سنتی. یا برای روشنایی باید از کلید استفاده شود. برخی از تجهیزات هوشمند سازی آپشن محسوب میشود و کابر به دلخواه خود برای آسایش بیشتر میتواند از این تجهیزات استفاده کند. تجهیزاتی مانند سیستم صوتی، پرده برقی، تاچ پنل و …
قیمت تابلو برق هوشمند
تابلو برق قیمت مشخصی ندارد و نمیتوان یک قیمت کلی برا آن مشخص کرد. با روشهای مختلف میتوان قیمت تابلو برق را مشخص کرد. برای مشخص کردن قیمت ابتدا نیاز داریم که ابعاد تابلو برق را مشخص کنیم. برای مشخص کردن ابعاد تابلو باید همه تجهیزات را  کار هم بچینیم و با کم و زیاد کردن ردیفهای مختلف تابلو به ابعاد مد نظر خود برسیم. بعد از مشخص شدن ابعاد باید هزینه تجهیزات مصرفی مثل فیوز و داکت و ترمینال و شینه و … را محاسبه کنیم که با یک سرچ ساده در اینترنت به راحتی پیدا میکنیم. حالا باید هزینه تجهیزات مصرفی را اضافه هزینه تابلو و مونتاژ کنیم که آن هم با فرمول سانتی متر مربعی محاسبه میشود. طول تابلو ضرب در عرض تابلو ضرب در هزینه سانتی از حدود ۲۰۰ تومان تا ۴۰۰ تومان. مثلا برای یک تابلو ۶۰ در ۹۰ هزینه مونتاژ با سانتی ۲۰۰ تومن حدود یک میلیون تومان میشود.
برق ساختمان هوشمندتابلو برق هوشمندسیم کشی برق هوشمندهوشمندسازی برقهوشمندسازی برق خانه
Comments (0)
Add Comment