برای اولین بار در ایران

به گزارش تاسیسات نیوز به نقل از خبرگزاری شانا، براساس قرارداد پروژه پژوهشی میان پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران، واحد نیمه صنعتی با ظرفیت هزار بشکه‌ در روز برای تولید سوخت مایع از گاز طبیعی با به کارگیری فناوری پیشرفته راکتور دوغابی نخستین بار در کشور ساخته می شود.

منصور بزمی، رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این‌که این قرارداد ٢٣ تیرماه در اهواز به امضا رسید، گفت: طبق این قرارداد اجرای پروژه پژوهشی «تدوین دانش فنی، طراحی مفهومی و پایه پیشرفته واحد نیمه صنعتی تولید سوخت مایع از گاز طبیعی (GTL)» در شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب به پژوهشگاه صنعت نفت واگذار شد.
وی با اشاره به این‌که این قرارداد دارای دو فاز است، تصریح کرد: در فاز نخست، پژوهشگاه طراحی مفهومی،‌ طراحی پایه پیشرفته و همچنین تهیه مدارک مناقصه را برعهده دارد و فاز دوم این پروژه نیز شامل طراحی تفصیلی، خرید، نصب و راه اندازی خواهد بود.
رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این‌که پژوهشگاه بالغ بر ١٥ سال بر روی فناوری جی تی ال فعالیت می‌کند، افزود: هم اکنون این مرکز در نخستین اقدام تجاری‌سازی این فناوری ارزشمند ملی با کمک بخش خصوصی بر روی یک واحد صنعتی ٣٠٠٠ بشکه‌ای کار می‌کند که فناوری به کار گرفته شده در این واحد از نوع بستر ثابت (fixed bed) است.
وی در ادامه اظهار کرد: فناوری ای که با شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرارداد آن به امضا رسیده است از نوع راکتور دوغابی(Slurry Bed) است که در مقایسه با فناوری بستر ثابت، اقتصادی تر و همچنین پیشرفته‌تر است.
بزمی با اشاره به این که با استفاده از این فناوری می توان اقتصاد واحدهای جی تی ال را بهبود بخشید، گفت: از معدود کشورهایی که در دنیا دارای این فناوری هستند شرکت ساسول در آفریقای جنوبی است که هم اکنون توانسته‌ است یک واحد صنعتی را در قطر بسازد.
وی در ادامه یادآور شد: دیگر کشورهای پیشرفته دنیا همانند کشور ما دارای پایلوت هستند و ما می‌توانیم با انجام این پروژه و همچنین با طراحی و ساخت نمونه واحد نمایشی، دانش فنی خود را تکمیل کنیم.
بزمی اظهار امیدواری کرد که پس از ساخت واحد نمونه نمایشی یکهزار بشکه‌ای بتوانیم واحد‌های جی تی ال راکتور دوغابی (Slurry Bed) را در مقیاس صنعتی برای کشور طراحی کنیم.
رئیس پردیس پایین دستی پژوهشگاه صنعت نفت با بیان این‌که دانش طراحی پایه از دیگر کشورها اصولا خریداری می‌شود، گفت: در فاز نخست این قرارداد طراحی مفهومی و همچنین طراحی پایه پیشرفته را پژوهشگاه به عهده خواهد داشت تا از این طریق بتوانیم از دیگر کشورها بی‌نیاز شویم.
بزمی درباره مدت زمان اجرای این پروژه تصریح کرد: طبق این قرارداد، پژوهشگاه یک سال زمان برای انجام این پروژه در اختیار دارد، که ما تلاش می‌کنیم در همین مدت این پروژه را به انجام برسانیم.
وی با اشاره به این‌که پروژه جی تی ال از نوع راکتور دوغابی (Slurry Bed) در اختیار معدود کشورهای صاحب فناوری دنیاست، گفت: با توجه به منابع عظیم نفتی در کشور این نیاز احساس می‌شود که علاوه بر مصرف گاز به صورت خام بتوانیم آن را به فرآورده‌ نیز بدل کنیم که جی تی ال یکی از این فناوریها برای تبدیل گاز به فرآورده به شمار می‌آید
بزمی با تاکید بر این‌که اگر بخواهیم در زمینه جی تی ال به پیشرفتهایی دست پیدا کنیم باید از فناو.ریهای جدید نظیر راکتور دوغابی (Slurry Bed) استفاده شود، اظهار کرد: از آنجا که پروژه‌ای که پژوهشگاه در حال انجام آن است از نوع نمونه واحد نمایشی است به صرفه اقتصادی آن توجه زیادی نمی‌شود بلکه مهمترین هدف از انجام این پروژه‌ها، تکمیل چرخه فناوری و همچنین دانش فنی است و از این رو در واحدهای صنعتی با ظرفیتهای بالا بحث اقتصادی حایز اهمیت می شود.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که با مساعدت مدیران شرکت ملی نفت ایران که در انعقاد این قرارداد همکاری داشتند بتوان یک فناوری مهم روز را در کشور اثبات کرد و همچنین در زمینه تبدیلات گازی در منطقه حرفی برای گفتن داشت.

 

 

 

 

انتهای پیام

شرکت ملی نفت، پژوهش ، صنعت نفت،
Comments (0)
Add Comment