از گازی‌های مبله تا برقی‌هاي هوشمند

 

اجاق گاز یکی از اقلام ضروری در آشپزخانه است که حضورش در هر آشپزخانه‌ای و مخصوصا آشپزخانه‌های ایرانی ضروری است.  این کالا که در انواع گوناگون رومیزی، کابین‌دار با تعداد شعله‌های گوناگون، فردار یا بدون فر و …

 

 

و همچنین با ساخت کشورهای گوناگون به بازار عرضه شده است ارج و قرب زیادی در آشپزخانه‌های ایرانی دارد و همین موضوع باعث رونق همیشگی بازار آن شده است. بازاری پرتنوع و هزار رنگ که مملو از برندهای گوناگون ایتالیایی، چینی، ژاپنی و ایرانی است و هر روز در آن شاهد عرضه محصولی جدیدتر هستیم که انتخاب یک نمونه از میان هزاران را برای خریدار سخت می‌کند. با توجه به این موضوع، در این بخش ما ضمن بررسی و معرفی بازار خرید و فروش این کالا، مجموعه نکاتی را که باید هنگام خرید مد نظر قرار گیرد نیز گوشزد کرده‌ایم. اگر به این موضوع علاقه‌مندید و قصد خرید اجاق گاز دارید و در انتخاب یک نمونه مناسب از این بازار پرتنوع سردرگم هستید، این مطلب را بخوانید:

 

تاریخچه اجاق گاز

اجاق گازها برای اولین بار از اوایل سده نوزدهم میلادی تولید شدند و پس از مدتی به تولید صنعتی و انبوه رسیدند.

حقیقت این است که طراحی اولیه اجاق گازها اگر‌چه چندان خاص نبود و بسیار ساده بود، اما به دلیل جدید بودن آن بسیار مورد توجه قرار گرفت، به این ترتیب شكل عمودي و جعبه‌مانند اجاق گازهای اولیه كه معمولا به دليل سهولت در استفاده بر پايه‌هايي نصب مي‌شد و روي آن دو الي چهار شعله براي پخت و پز وجود داشت، در همان دوره عموميت يافت.  تا سال 1920 از چدن در تولید اجاق گازها استفاده می‌شد، اما در سال 1920 توليد ورقه‌هاي فولادي لعاب‌دار، امكان ساخت اجاق گازهاي سبك‌تر را فراهم كرد كه از سطوح صاف و خطوط يك‌دستي برخوردار بود و اغلب با لعاب سفيد روكش مي‌شد.

اما اجاق گاز با شكل امروزي، تقريبا از سال 1930 و درست همزمان با ظهور يك محصول جديد به نام اجاق گاز الكتريكي وارد بازار شد كه شكل و فرم آن مشابه اجاق‌هاي امروزي و به صورت مكعب مستطيل بود.

اجاق گاز در ايران نیز مقارن با توزيع گاز مايع رواج يافت و ابتدا به عنوان يك كالاي لوكس تلقي مي‌شد، اما با افزايش سطح درآمد و تمايل به افزايش سطح رفاه، تقاضا براي اجاق گاز افزايش يافت. دو شركت ايراني از اولين توليدكنندگان اجاق گاز بودند كه مبادرت به توليد اجاق‌هاي روميزي تك شعله، دوشعله و سه شعله مي‌كردند. طراحي اين اجاق گازها نيز عموما كپي‌برداري از طرح‌هاي ايتاليايي بود. پس از آن اجاق‌هاي سه شعله و چهارشعله پايه‌دار نيز وارد بازار شدند و به دنبال آن نيز اجاق‌هاي چهارشعله كابين‌دار توليد و روانه بازار شدند.

به مرور و از اواخر سال 1340، توليد و عرضه اجاق‌هاي فردار چهارشعله و پنج‌شعله در ایران رايج شد. طراحي اين گروه از اجاق‌ها و قالب‌هاي مربوط به آن نيز توسط ايتاليايي‌ها انجام مي‌گرفت. اين روال ادامه داشت تا اين كه صنعت اجاق گاز ايران پس از خروج از مرحله مونتاژ، وارد مرحله تولید شد و در حال حاضر تمام مراحل تولید آن در ایران انجام مي‌شود.

انواع اجاق گاز

امروزه اجاق گازها در انواع گوناگون گازی و برقی به بازار عرضه شده‌اند. نمونه‌های گازی مدل‌های گوناگون گازی فردار، گازی چند شعله، گازی و برقی ترکیبی با قابلیت پخت ویژه و… موجود است. نمونه‌هاي برقی شامل لمسی (صفحه كنترل آن لمسي و صفحه نمايش آن LED است و انديكاتور نشان‌دهنده ميزان گرما است)، اجاق گازهای سرد (صفحه سراميكي با برق كار مي‌كند و قدرت آن 1800 وات است، تايمر 180 دقيقه‌اي دستي و 6 برنامه پخت مختلف دارد كه مي‌تواند كار شما را راحت كند) و… است. در حال حاضر اجاق گازهای گازی پنج تا شش شعله فردار و اجاق گازهای برقی رومیزی در ایران مخاطبان بسیاری دارند.

بازار اجاق گاز در ایران

در بازار داخلی سهم بزرگی از میزان فروش در اختیار برندهای ایرانی نظیر سينجر، پاديسان، تهران سبحان، ركسان، عاليستان، آردل و… است كه در ميان آنها، بعضي به علت قيمت مناسب و برخي ديگر به لحاظ كيفيت مناسب، نسبت به دیگر مارك‌ها با استقبال بيشتري روبه‌رو هستند. در ميان مارك‌هاي خارجي نيز مي‌توان به آ.ا.گ، زيمنس، بيم و ايندزيت اشاره کرد كه ساخت كشورهاي ايتاليا، آلمان و چين هستند.

شنیده مي‌شود بیش از 90 درصد نیاز بازار اجاق گاز را تولیدات داخلی با میانگین قیمت 400هزار تا یک میلیون و 500 هزار تومان و گاه بیشتر تامین می‌کنند. مابقی نیاز بازار نیز از جانب تولیدکنندگان چینی تامین مي‌شود.

ذکر این نکته نیز لازم است که با توجه به مجموعه دلایلی چون کوچک شدن مساحت خانه و آشپزخانه‌ها و رشد قیمت‌ها در بازار اجاق گاز، توجه گروهی به سوی اجاق گازهای رومیزی جلب شده است که این موضوع تا حدودی روی بازار اجاق گاز تاثیر گذاشته است.

اما محبوبیت یا بهترین بگوییم اهمیت این کالا در خانه‌هاي ایرانی در حدی است که اتفاقاتی این چنینی منجر به کوچک شدن بازار این کالا نشود!

معرفی مراکز خرید و فروش اجاق گاز

مانند هر کالای دیگری اجاق گازها نیز دارای مراکز خرید و فروش خاصی هستند. البته نمایندگی‌هاي فروش اجاق گاز، چه از نوع ایرانی و چه از نوع وارداتی دارای شعبی در سراسر کشور هستند که وظیفه ارائه محصول و خدمات پس از فروش را به عهده دارند، اما به غیر از این نمایندگی‌هاي فروش، مراکزی مانند خیابان امین حضور، خیابان شریعتی و بازار بزرگ تهران در زمینه عرضه اجاق گازهای گازی و خیابان سهرودی در زمینه عرضه رومیزی‌های برقی معروف هستند.  اما بورس اصلي خريد و فروش اجاق گاز در دو منطقه امين حضور و خیابان شریعتی است و در اين مناطق انواع اجاق گاز با مارك‌هاي تجاري متنوع و قيمت‌هاي متفاوت به خريداران عرضه مي‌شود.

نکاتی برای خرید

مانند خرید هر وسیله دیگری، هنگام خرید اجاق گاز هم باید مجموعه نکاتی را مد نظر قرار داد تا دچار دردسرهای بعد از خرید نشویم، نکاتی که در این قسمت برخی از آنها را به شما گوشزد مي‌کنیم:

نیاز خود را مشخص کنید: قبل از خرید اجاق گاز، مشخص کنید که علاقه‌مندی و همچنین نیاز شما به چه نوع اجاق گازی است. به بیانی خواهان اجاق گاز گازی هستید یا برقی. همچنین باید مشخص کنید که علاقه‌مند به خرید نمونه‌هاي روکار هستید یا نمونه‌هاي مبله یا همان کابین‌دارهای خودمان!

همچنین هنگام خرید اجاق گاز، باید علاوه بر ظاهر و كارایی به نیاز خانواده هم توجه كرد. برای خانواده‌های پرجمعیت اجاق‌های ۵ یا ۶ شعله مناسب است، اما یك خانواده كم‌جمعیت با یك اجاق ۴ شعله یا اجاق رومیزی ۲ شعله هم می‌تواند امورات خود را بگذراند، البته تجهیزات اجاق‌ها هم اهمیت دارد، برای مثال خیلی‌ها از فر اجاق استفاده زیادی می‌كنند و برخی دیگر استفاده زیادی ندارند.

اجاق گازی مطابق با مساحت آشپزخانه‌‌ خود خریداری کنید: با توجه به کوچک شدن مساحت خانه‌ها اکثرا از اجاق گاز‌های رومیزی استقبال زیادی می‌کنند، اما در کل باید اجاق گاز را مطابق با مساحت آشپزخانه و نوع نیاز تهیه کرد. یک اجاق گاز رومیزی چهار یا پنج شعله برای یک خانواده پرجمعیت مناسب نیست، همچنین یک اجاق گاز بزرگ برای یک خانواده کم‌جمعیت مناسب نیست.

ایرانی می‌خواهید یا وارداتی: قبل از اینکه برای خرید اجاق گاز راهی بازار شوید، مشخص کنید که کالای ایرانی می‌خواهید یا وارداتی؟ البته این را هم باید یادآوری کنیم که با لحاظ کردن سیستم گاز و برق شهری ما در ایران، بهتر است برای خرید نمونه‌هاي ایرانی که از کیفیت مطلوبی نیز برخوردارند اقدام کنید. نمونه‌هاي ایرانی اجاق گاز کاملا با نمونه‌هاي وارداتی که اکثرا محصول چین بوده و ایتالیایی یا ترک معرفی مي‌شوند از لحاظ کیفی رقابت می‌کند و همچنین خدمات پس از فروش مطلوبی نیز دارند.

به امکانات اجاق گاز توجه کنید: یكی دیگر از نكات پر‌اهمیت در اجاق‌گاز‌ها امکانات اجانبی نظیر داشتن ترموكوبل و فندك است. در انواع گران قیمت‌تر علاوه بر كیفیت، به نكات ایمنی هم توجه بیشتری شده است و تنها تفاوت در شکل زیباتر آنها نیست. ترموکوبل یکی از قطعات ایمنی است که به محض خاموش شدن، شعله گاز را قطع می‌کند؛ همچنین سعی کنید حتما اجاق گازهايي انتخاب كنيد كه پيلوت داشته باشند. وجود پيلوت ايمني شما را هنگام سر رفتن شير يا خاموش شدن ناگهاني گاز تضمين مي‌كند و مانع از نشر گاز در فضاي خانه و به‌وجود آمدن خطر مي‌شود، گرچه استفاده از آن کمی برای خانم‌ها مشکل‌تر است، لیکن چند ثانیه تامل تا داغ شدن شمعک و شعله گاز از بروز یک حادثه مقرون به‌صرفه‌‌تر است. مهم‌ترین شاخص در اجاق گاز‌ها اجباری بودن استاندارد در آنها است و توصیه مي‌کنیم که علاوه بر توجه به نشان استاندارد، به اعتبار مارک تجاری و خدمات پس از فروش اجاق گاز نیز توجه کنید.

یک نمونه با کیفیت از یک خانواده شناخته‌شده خریداری کنید: از آنجایی كه اجاق گاز یكی از پرمصرف‌ترین و در عین‌حال بادوام‌ترین لوازم منزل به شمار مي‌آید، بهتر است تا در صورت امكان نوع باكیفیت‌تر آن خریداری شود، چرا‌كه گاهی هزینه تعمیر اجاق‌گاز‌های بی‌كیفیت در طول چند سال بیشتر از یك اجاق گاز خوب می‌شود.

هوشمند باشید: اجاق گاز‌های هوشمند و قابل برنامه‌ریزی به خانم‌های خانه این امکان را مي‌دهد که با خیال آسوده و در حالی که غذایی را روی گاز گذاشته و از منزل بیرون رفته‌اند، مطمئن باشند در زمان معین، شعله زیر غذا خاموش می‌شود. هر چند در ابتدا اجاق‌گاز‌ها تنها چند شعله برای پخت غذا داشتند، اما به مرور زمان، تجهیزات دیگری مثل جوجه گردان و فر به آنها اضافه شد. پس بهتر است از این قابلیت استفاده کنید و کمی هوشمند زندگی کنیم.

قبل از خرید، از خدمات پس از فروش و گارانتی و همچنین حمل و نصب اجاق گاز مطمئن شوید، زیرا برخی از فروشندگان بابت حمل و… مبالغی اضافه از خریدار اخذ می‌کنند

Comments (0)
Add Comment