آماد‌گی ایران برای صادرات نفت به اروپا

به گزارش تاسیسات نیوز، مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران از آماد‌گی کشورمان برای از سرگیری صادرات نفت به کشورهای عضو اتحادیه اروپا خبر داد. این در حالی است که با شروع تحریم‌ها تقریبا صادرات نفت ایران به قاره سبز متوقف شده است و از‌سر‌گیری صادرات به این قاره در گرو توافق ایران و کشورهای عضو در گروه 1+5 است.نگاهي به روند توزيع جغرافيايي نفت ايران در مناطق مختلف حكايت از آن دارد كه بازگشت اروپا به عرصه خريد نفت کشورمان از اهميت بسزايي برخوردار است. اروپا از آغاز انقلاب تا ميانه فعاليت دولت دهم و پيش از تحريم نفت، همواره به‌طور ميانگين خريدار 40 درصد نفت توليدي ما بوده و اين نسبت حتي در دوره جنگ بالاتر از اين رقم بود، به طوري‌كه در فاصله سال‌هاي 62 تا 65 اين رقم از 50 درصد نيز فراتر رفته است.

با اين حال دولت نهم با آنكه فروش نفت به آسيا را افزايش داد، اما تغيير خاصي در سهميه اروپا نداد، اين در شرايطي است كه با تغییر وزیران نفت در دولت دهم به تدريج فروش نفت به كشورهايي آغاز شد كه نه از بعد هزينه صادرات توجيه‌پذير و نه ريسك عرضه نفت به آن كشورها قابل قبول بود، اين در حالي است كه سطح توليد نيز در اين دوره به شدت كاهش يافته است. با اين حال متاسفانه به دليل در دسترس نبودن آمارها نمي‌توان به راحتي از ميزان كاهش صادرات نفت به مناطق مختلف سخن گفت؛ اما آنچه مشخص است صادرات نفت ايران به همه نقاط جهان در فاصله 3 سال گذشته افت شديدي را در حد 50 تا 70 درصد تجربه كرده كه به دليل تحريم‌ها مي‌توان ميزان صادرات به اروپا را تقريبا صفر در نظر گرفت.سید‌محسن قمصری، در‌خصوص جایگزین شدن نفت روسیه و عراق با نفت خام صادراتی ایران در برخی پالایشگاه‌های اروپایی گفت: پالایشگاه‌ها حق انتخاب برای خرید و تامین نفت خام مورد نیاز خود را دارند.

این مقام مسوول با تاکید بر اینکه هم‌اکنون مهم‌ترین‌ مشکل برای از‌سر‌گیری صادرات طلای سیاه به اروپا تحریم است، اظهار کرد: با رفع موانع تحریم جا برای بشکه‌های نفت خام صادراتی ایران باز خواهد شد. به گفته وی ایران قادر است پس از رفع تحریم‌ها طی یک دوره معقول به جایگاه سابق در بازار جهانی نفت بازگردد که میزان آن به روند مذاکرات بستگی دارد.اين در شرايطي است كه اهميت صادرات نفت به اروپا از ابعاد مختلفي قابل بررسي است؛ نخست آنكه اروپا جزو مشتريان خوش‌حساب ايران محسوب مي‌شود و بازگشت پول نفت چه در قالب منابع ارزي و چه صدور تكنولوژي و دانش فني به نفع كشور ما است. سودان، تانزانيا، نيكاراگوئه، چين، هند و… كشورهايي هستند كه ايران در دوره احمدي‌نژاد به آنها نفت فروخت؛ اما خبري از بازگشت پول نفت برخي از آنها نشد، حتي برخي اخبار غيررسمي در آن دوره حكايت از آن داشت كه دولت قصد پرداخت وام به اين كشورها براي بازپرداخت بدهي‌هايشان را دارد! هند نيز با اعلام اينكه قصد دارد بخشي از بدهي‌هاي خود را به روپيه بپردازد تصميمات ديگري گرفت كه به صلاح اقتصاد كشور نبود.

مزيت ديگر بازاريابي نفت در اروپا، ايجاد پیوند بین منافع ايران و اروپا است كه البته در سال‌هاي اخير اين موضوع كاهش شديدي يافته و قدرت چانه‌زني كشورمان را در برابر اروپا متزلزل ساخته است. تا پيش از تحريم‌هاي نفتي ايران، نگراني اصلي بازار آن بود كه با خروج نفت ايران از بازار، قيمت نفت تا 200 دلار افزايش يابد و اين موضوع قدرت چانه زني ايران را در تحريم نفت افزايش داده بود، اما واقعيت آن است كه متاسفانه با تحريم نفت كشورمان نه تنها افزايشي در قیمت‌های بازار نفت رخ نداد، بلكه حتي بازار با روند كاهشي نيز روبه‌رو شد كه اقدامات جبراني كشورهايي همچون عربستان دليل آن بود.اين موضوع را نبايد ناديده بگيريم كه اروپا پس از اين رويداد علاقه زيادي به بازگشت ايران به ليست شركاي نفتي خود ندارد، اما تغيير دولت و عقلانيت حاكم بر سياست‌هاي وزير جديد نفت مي‌تواند بار ديگر به اعتماد كشورهاي غربي كه حتي در زمان جنگ حاكم بود منجر شود.این در حالی است که در چند سال اخیر پس از اعمال تحریم‌های غرب علیه ایران میزان صادرات نفت کشورمان نه تنها به اروپا، بلکه به تمام مشتریان نفتی‌اش کاهش یافت. بر اساس تحریم‌ها مشتریان آسیایی نفت ایران موظف شدند سالانه 20 درصد از میزان واردات خود از کشورمان را کاهش دهند تا در نهایت میزان صادرات نفت ایران به صفر برسد. اما در دولت جدید با شکل گیری مذاکرات هسته‌ای با غرب، کاهش صادرات نفت ایران متوقف شد و حتی با شیب کمی صعودی شده است. این نکته‌ای است که مدیر امور بین‌الملل شرکت ملی نفت ایران نیز آن را تایید کرده است. قمصری با اعلام اینکه در شرایط فعلی به‌طور متوسط روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت خام از ایران به بازارهای مختلف صادر می‌شود، اظهار کرد: با تمدید مذاکرات روند 20 درصدی کاهش صادرات نفت که در طول چند سال گذشته به وقوع پیوسته متوقف خواهد شد.

بر‌اساس توافق موقت ژنو، ایران میزان صادرات خود را باید در حد روزانه یک میلیون بشکه نگه دارد. این در حالی است که با افزایش تولید میعانات گازی با بهره‌برداری از فازهای مختلف پارس جنوبی میزان کلی صادرات نفت ایران بیش از یک میلیون بشکه است. وزیر نفت کشورمان پیش از این میزان صادرات نفت ایران را حدود یک میلیون و 500 هزار بشکه اعلام کرده بود.سید‌محسن قمصری در گفت‌وگو‌ با خبرگزاری مهر با اشاره به تمدید توافق موقت ژنو به مدت چهار ماه، درباره آخرین وضعیت صادرات نفت خام ایران گفت: با تمدید تعلیق برخی تحریم‌های نفتی سطح صادرات نفت خام ایران با کاهش روبه‌رو‌ نخواهد شد. این مقام مسوول در پاسخ به این سوال مبنی بر پیش‌بینی برخی موسسات بین‌المللی برای کاهش تقاضا برای خرید نفت در بازار جهانی در ماه‌های پایانی سال جاری میلادی توضیح داد: این کاهش تقاضا تاثیری در روند صادرات نفت ایران ندارد. وی با اشاره به امضا یا تمدید قراردادهای صادرات نفت ایران با کشورهای مختلف، تصریح کرد: حجم صادرات نفت ایران با قراردادهای فعلی ثابت باقی می‌ماند.

آماد‌گی،ایران، صادرات نفت، اروپا،
Comments (0)
Add Comment