چندی پیش سایت تحلیلی خبری عصر ایران گزارشی درباره یکی از موفق‌ترین پروژه‌های زیست محیطی ایران در حوزه پسماند گزارشی تهیه کرد. گزارش درباره کاری بود که هایده شیرزادی توانست انجام بدهد و همه دولت‌ها تا کنون در انجام آن کوتاهی کرده بودند و یا حتی به تحقق آن فکر نکرده بودند. او در مرکز بازیافت پسماند کرمانشاه، موفق شده با جداسازی تنها ۲۰ درصد زباله‌ای که هر روز از این شهر آورده می‌شود را دفن کند و ۸۰ درصد آن را به کود آلی تبدیل کند. اما فقط این نیست. او موفق شده تا بخشی از زباله را به آر دی اف تبدیل کند. سوخت حاصل از زباله.

به گزارش تاسیسات نیوز، در آن گزارش آمده است که محل سوزاندن این زباله فقط در کوره‌های بزرگ و پر حرارت سیمان امکان‌پذیر است. برای همین کارخانه سیمان تهران طی جلساتی با او تصمیم گرفته که از تجربیاتش استفاده کند و در برخی از کوره‌های این کارخانه به جای گاز، زباله سوزانده شود.

اگر کارخانه سیمان تهران موفق شود ابن کار را انجام بدهد، انقلاب عظیمی در انژی ایران به وجود می‌آید و سالانه میلیاردها مترمکعب گاز صرفه‌جویی می‌شود. پول حاصل از این صرفه‌جویی به دولت بازگردانده می‌شود. یعنی دولت به راحتی می‌تواند سالانه فقط از طریق کارخانه سیمان تهران، یک و نیم میلیارد متر مکعب گاز را صرفه‌جویی کند. حالا تصور کنید که نیروگاه‌های حرارتی، دیگر کارخانه‌های سیمان و کارخانه‌های فولاد هم به کارخانه سیمان بپیوندند و بخشی از سوخت خود را به وسیله زباله تامین کنند؛ به جرات می‌توان گفت که سالانه به راحتی میلیاردها متر مکعب گاز صرفه‌جویی می‌شود.

اما چرا این زباله‌‌ها باید در کارخانه‌های سیمان، فولاد یا نیروگاه‌های حرارتی سوزانده شوند؟ چون این زباله‌ها هنگام سوختن در حرارت پایین‌تر از ۱۰۰۰ درجه سانتی‌گراد گاز دیوکسین تولید می‌کنند. اما در ۱۵۰۰ درجه سانتی‌‌گراد، یعنی دمای کوره‌های سیمان، گاز دیوکسین از بین می‌رود و زباله تمیز می‌سوزد.

جایگزینی زباله به عنوان سوخت به جای گاز یا سوخت‌های فسیلی، به این سادگی‌ها هم نیست. کارخانه سیمان تهران باید مخازن سوخت خود را تغییر بدهد که این بدون هزینه نخواهد بود. اما شهرداری تهران هم باید اقداماتی انجام دهد تا به جای بزرگ‌تر کردن کوه زباله آراد‌کوه، بخش مهمی از زباله تهران را برای سوزاندن تحویل کارخانه سیمان بدهد.

کارخانه سیمان تهران اعلام کرده دو خط خود را برای سوزاندن زباله تجهیز می‌کند که رقمی بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان را در بر می‌‌گیرد اما این دو خط به تنها‌یی حجم بزرگی از زباله تهران را می‌تواند بسوزاند.