نوفرستی: تعرفه برق پرمصرف ها جهشی افزایش یابد

یک کارشناس انرژی با تاکید بر اینکه نصب نیروگاه‌های خورشیدی در روستاها به محرومیت‌زدایی و درآمد پایدار کمک می‌کند گفت: دولت برای برخورد با پرمصرف‌های برق اقدامی نمی کند اما برای ماینرها تعرفه دو برابر نرخ صادراتی تعیین می‌کند.
به گزارش پایگاه خبری تاسیسات نیوز، براساس مصوبه مجلس امسال قرار بود ۱۰۰ هزار نیروگاه کوچک خانگی خورشیدی برای تولید برق در مناطق روستایی احداث شود تا از محل فروش برق این نیروگاه‌ها، درآمدی برای خانوارهای کم درآمد روستایی ایجاد شود. فراهم نبودن منابع مالی باعث شد تا این کار انجام نشود.
برای عملیاتی شدن این برنامه قرار شد براساس تفاهم‌نامه‌ای که اخیرا بسیج مهندسان صنعتی کشور با سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی داشت تا پایان سال جاری ۲۰ هزار نیروگاه کوچک خورشیدی در مناطق روستایی محروم ایجاد و احداث شود.
با توجه به اینکه دو سوم کشور به خاطر تابش نور خورشید قابلیت نصب نیروگاه‌های کوچک خورشیدی دارد و در هر متر مربع در این مناطق سالانه ۱۶۰۰ تا ۲۱۰۰ کیلووات در ساعت خورشید می‌تابد فرصت مناسبی وجود دارد تا نیروگاه‌های خورشیدی در کشور ایجاد شود.کمترین میزان تابش خورشید در ایران از بیشترین میزان تابش خورشید در آلمان بیشتر است و در حالی که در آلمان از نور خورشید ۷۰ هزار مگاوات برق خورشیدی تولید می‌شود، اما در کشور ما ۷۰۰ مگاوات ساعت برق خورشیدی تولید می‌شود، یعنی با وجود اینکه تابش خورشید در کشور ما بیشتر است، اما یک صدم آلمان‌ها برق خورشیدی تولید می‌کنیم.
در خصوص نصب نیروگاه‌های کوچک خورشیدی و مزیت های آن، جواد نوفرستی، کارشناس انرژی روایت‌های جالبی دارد که در ادامه می‌خوانید:
نوفرستی می گوید اگر کل خانوارهای ایران ۲۵ میلیون خانوار و روستاییان را نزدیک به ۶ میلیون خانوار در نظر بگیریم ۱۰۰ هزار نیروگاه خورشیدی عدد زیادی نیست.
*مزیت های نصب نیروگاه‌های خورشیدی کوچک
در ابتدا بفرمایید که طرح جهاد روشنایی چه مزیت هایی را برای کشور و روستاییان خواهد داشت؟
نوفرستی با اشاره به طرح جهاد روشنایی برای کشور به ویژه روستاییان به مزیت‌های این طرح پرداخت و گفت: اصل این طرح چند مزیت بزرگ دارد. در واقع ایجاد نیروگاه‌های کوچک تولید برق در نقاط مصرف است که یک مزیت دارد که ما دیگر آن داستان اتلاف برق در خطوط را نداریم. در مناطق شهری هم باید به سمتی برویم که خانواده‌ها تصمیم بگیرند در خانه‌هایشان یک پنل خورشیدی بگذارند که این باعث می‌شود برق در نقطه‌ای تولید شود که مصرف می‌شود پس ما اگر اتلافی در محل نیروگاه و شبکه داریم این نیروگاه‌های خورشیدی می تواند اتلاف را کاهش خوبی بدهد.
نکته دوم اینکه برق یک انرژی پاک، تمام‌نشدنی و تجدیدپذیر است. این یک مزیت بزرگ است که باید به این سمت برویم چرا که این برق تولیدی جایگزین سوخت‌های فسیلی می شود و آن آلودگی را ندارد. به هر حال وقتی گاز در نیروگاه استفاده شود و روزهایی که از سوخت مایع در نیروگاه‌ها استفاده می شود آلودگی خاص خود را دارد اما مزیت تولید برق از انرژی خورشید پاک بودن آن انرژی است. نصب این نیروگاه‌ها و تصمیم به ایجاد این پنل‌ها در روستاها نقطه برجسته این طرح است و نکته‌ای که وجود دارد این است که غیر از موضوعات محرومیت‌زدایی، برای روستاییان یک درآمد پایدار ایجاد خواهد شد که هم کمک به اقتصاد خانواده، سرمایه‌گذاری و هم درآمد برای آنها است.
او به مساله مهاجرت معکوس اشاره و تصریح کرد: بعد از سه سال با محاسباتی که شده این باعث درآمد خوبی می‌شود که این می‌تواند به مهاجرت معکوس و به ماندگاری روستاییان در روستا کمک کند و اقدام مثبتی است. نکته دوم اینکه  صرفاً روی بام خانه است و حتی اگر این طرح در آینده توسعه پیدا کند با توجه به اینکه با بحران آب مواجه هستیم زمین‌هایی در روستاها وجود دارد که مخازن و منابع آب ندارند و با نصب پنل ها به آن مزرعه و زمین بایر کمک می‌کند. یعنی آن روستایی که قبلا کشاورزی می‌کرده و دیگر منبع درآمدی ندارد این اقدام کمکی غیرمستقیم به کشاورز و احیا و کمک به مانده ذخایر سفره‌های آب زیرزمینی خواهد کرد. به عنوان مثال در شهرهای یزد و اصفهان که بیشتر با بحران آب مواجه هستیم این برنامه به سفره‌های آب زیرزمینی کمک می‌کند.

پنل خورشیدی برای روستاییان

* تعرفه برق ناعادلانه و به نفع پرمصرف‌ها است
این کارشناس انرژی در خصوص تعداد ۱۰۰ هزار پنل خورشیدی گفت: نصب این صد هزار پنل خورشیدی عددی نیست اما اضافه شدن آن منابعی می‌خواهد که قطعاً دولت ندارد. ما سال گذشته دنبال این بودیم که اگر دولت این کار را انجام می‌دهد این برای روستاها خیلی خوب است اما دولت می‌تواند با هوشمندی کاری کند که حداقل ۲۰ درصد مشترکین برق که اتفاقاً در تابستان در اقلیم‌های عادی به سر می‌برند و در تقسیم‌بندی‌هایی که وزارت نیرو دارد این پنل ها نصب شود. طبق آمار اعلام شده در مناطق عادی ۴۲ درصد و در مناطق گرمسیر ۵۰ درصد برق را مشترکان خانگی مصرف می‌کنند. اینجا موضوع بی‌عدالتی در بحث یارانه‌های پنهان مطرح می شود. پرمصرف‌ها که غالباً پردرآمدها هم هستند نیازی به تسهیلات ندارند اما در حال حاضر این هیچ انگیزه‌ای ندارند چون تعرفه برق ما به شدت ناعادلانه است و به نفع پرمصرف‌ها است.
نوفرستی به نقش بی رحمانه دولت و وزارت نیرو در تعیین قیمت برق برای ماینرها اشاره کرد و گفت: اگر آن منطقی که دولت برای ماینرها تعیین کرد میانگین نرخ صادراتی در تابستان تا دو برابر نرخ صادراتی است ما هم نقد داریم که این ماینرها یک صنعت و ارزش افزوده و تولید ارز هستند و حتی گفته می‌شود در دوران تحریم ارز تولید می‌کند. ماینرها کمک به شرایط کشور می کنند اما به این بخش تعرفه دو برابر نرخ صادراتی تعیین می‌شود.
*تعرفه برق پرمصرف ها باید جهشی افزایش یابد
او ادامه داد: اگر دولت برعکس تمام سیاست‌هایی که در این چند سال در مورد تعرفه برق اتفاق افتاد و حتی دولت طرح سال اول آقای چیت‌چیان که طرح خوبی بود یک قدم اصلاحی برای ساختار تعرفه بود برداشت و دولت جلوی آن را گرفت و در بهار۹۳ این طرح را باطل کردند که تعرفه مشترکین کم مصرف را کمتر افزایش دادند و تعرفه پرمصرف را بیشتر بالا بردند.
دولت با توجه به این تجربه‌ای که در بنزین رخ داد تعرفه تا الگوی مصرف برق را تغییر ندهد و در حد تورم ۱۰، ۲۰ درصد افزایش دهد اما تعرفه بالاتر از الگوی مصرف برق را باید جهشی افزایش دهد و برای پرمصرف‌ها باید آخرین پله باشد.
نوفرستی به سیاست تشویقی برای استقبال از نصب پنل‌های خورشیدی اشاره کرد و گفت: ما چند میلیون خانوار روستایی داریم. ما در روستاها افرادی داریم که متمکن هستند و اگر این فرهنگ‌‌سازی شود که آنها توانشان را دارند که پنل خورشیدی بزنند این یک کمک است اما اصل موضوع اینکه دولت بدون اینکه تعرفه‌ها را جهشی افزایش دهد فقط تعرفه بالاتر از الگوی مصرف در هر اقلیم را چون الگوی خوزستان با تهران متفاوت است را اصلاح کند چه اتفاقی می‌افتد؟ آن موقع مصرف کننده می‌‌‌بیند که مصرف از یک حد به بالا بسیار جهشی است و برق این گروه ممکن است حتی سه، چهار برابر افزایش پیدا کند آن موقع برای افراد توجیه پیدا می‌کند که پنلی روی پشت‌بام خانه بگذارند و برق خود را خودشان تأمین کند.
او با بیان این که نصب پنل‌های خورشیدی از نظر اقتصادی به نفع مصرف‌کنندگان خواهد بود، اظهار کرد: برق پنل خورشیدی که نصب شود فاصله تولید و مصرف برق کم می‌شود و این می‌تواند اتلاف برق را کاهش بدهد.برآورد این است که حدود ۴۰ میلیون تومان هزینه‌ نصب نیروگاه خورشیدی است. اگر در کل به آن مزیت‌هایی که دارد نگاه کنیم می بینیم که این اقدام به نفع متقاضیان خواهد بود. دولت ادعا می‌کند که تلفات برق ۱۰ درصد است و کارشناسان ادعا می‌کنند ۲۰ درصد است. در مجموع این به صلاح و به صرفه است که امیدوارم دولت هوشمندی خرج دهد و اگر روی ساختار تعرفه کار کند آن موقع از سرمایه‌گذاری بخش خصوصی استفاده کردیم.
منبع خبرگزاری فارس
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;