کاهش منابع سوخت های فسیلی و عدم تـجدیدپذیری آن ها از یک سـو و لـــزوم کاهــش آلودگــی های زیست محیطی از سوی دیگر، باعث روی آوردن دولـت ها و شرکت های بزرگ دنیا به منابع تأمین انرژی پاک شده است.
به گزارش تاسیسات نیوز، پیشرفت های زیادی در این زمینه در کل دنیا صورت گرفته است. پیشرفت هایی که به تازگی توانسته از تکنولوژی باتری های لیتیوم یونی( برای نمونه باتری تلفن همراه) عبور کرده و نسل جدیدی از باتری ها را به بازار معرفی کند، باتری های فلز-هوا.
باتری هایی که بر پایه اکسیژن هوا، جریان الکتریکی تولید میکنند و بیش از ۵ برابر باتری های لیتیوم-یونی انرژی دارند.
این نسل جدید از باتری ها با مزیت هایی نظیر ۵ برابر شدن تولید انرژی نسبت به باتری های لیتیومی، عدم آلودگی محیط زیست، عمر طولانی (حدود ۴ برابر باتری های لیتیوم-یون ) و زمان بسیار کوتاه شارژ و احیا، کاربردهای فراوانی در وسایل حمل و نقل الکتریکی، سیستم های برق پشتیبان، صنایع نظامی و… دارند.
در واقع باتری های فلز-هوا در سیستم هایی که ایمنی بسیار بالا، قیمت مناسب و قابلیت شارژ سریع اهمیت زیادی دارد، حتما به عنوان یک گزینه مطلوب معرفی می شود.
همین کاربردها باعث شده تا مجموعه های فناور بزرگ دنیا همچون تسلا و زیمنس به دنبال تجاری سازی این محصول باشند و تلاش می کنند از این رهگذر آینده صنعت انرژی جهان را به دست بگیرند.
همچنین بازار این نسل از باتری ها حدود ۱۰۰۰میلیارد تخمین زده شده است که در صورت تجاری سازی درآمد زیادی نصیب شرکت ها و کشورهای تولید کننده آن خواهد شد.
یک شرکت ایرانی هم پای تسلا
اما نکته حائز اهمیت در این میان، جایگاه ایران در زمینه باتری های فلز-هواست. در سال های اخیر یک شرکت ایرانی و جوان توانسته است نسل جدید این باتری ها را در پروژه ای به نام سانیوا بومی سازی نموده و امروز به نسخه mvp این تکنولوژی دست پیدا کند.
تکنولوژی که مراحل ثبت دانش در مراجع داخلی کشور را پشت سرگذاشته و مرحله تجاری سازی را پیش رو دارد.
این شرکت، پروژه سانیوا (ساخت باتری های فلز-هوا) را در سال ۱۳۹۸ و با هدف توسعه باتری های نسل جدید جهت ارتقای سطح بهره مندی از انرژی های نوین شروع و با معرفی این فناوری به مجموعه های دیگر، توانست از یکی از شرکت های معتبر و پرتوان در تولید وسایل نقلیه الکتریکی، سفارش ساخت نمونه را دریافت کند.
هم اکنون نیز این شرکت ایرانی همتراز با شرکت های بزرگ دنیا همچون تسلا در مرز این فناوری برای تجاری سازی این باتری ها گام برمیدارد.
این مجموعه با پشتوانه علمی و آکادمیک خود در کنار تجارب عملیاتی در این حوزه، چشم انداز تجاری سازی و توزیع گسترده محصولات خود در سال ۱۴۰۲ را در نظر دارد.