تاسیسات نیوز – صدیقه بهزادپور: روز ۸ خرداد ۱۴۰۴، سازمان نظام مهندسی ساختمان تهران شاهد برگزاری پرجمعیتترین و پرشورترین مجمع عمومی خود در تاریخ این نهاد بود؛ مجمعی با حضور حدود ۴۳۰۰ نفر از اعضای فرهیخته، دغدغهمند و مطالبهگر که با وجود تمامی محدودیتها، کاستیها و نابرابریها در فرآیند رأیگیری، صدای خود را به گوش رساندند. این در حالی است که مجمع دوره گذشته با حضور تنها حدود ۴۰۰ نفر برگزار شده بود و به این ترتیب با رشد چندبرابری مشارکت، بدون شک نشاندهنده افزایش آگاهی صنفی و آمادگی بدنه مهندسی برای کنشگری سازمانیافته و مؤثر است.
حاشیههایی که به متن آمد
بر اساس این گزارش اما این مجمع نیز با کاستیهایی همراه بود که از جمله آن می توان به اختلال در سامانه رأیگیری الکترونیکی که امکان ثبت رأی از خارج سالن با تنها یک تلفن همراه را ممکن کرده بود، یکی از مهمترین نقاط ضعف فنی و امنیتی بود که بهدرستی از سوی اعضا مورد اعتراض قرار گرفت. از سوی دیگر وجود رأیهای وکالتی بیسابقه و نابرابر نیز از جمله تفاوتهای اصلی در این دوره از مجمع شد. در حالی که جریان حامی هیئت مدیره با بیش از ۱۰۰۰ رأی وکالتی در میدان حاضر شد، سهم جریانهای منتقد و مطالبهگر از رأی وکالتی، تنها حدود ۱۵۰ رأی بود.
به گفته شاهدان حضور حداکثری اعضاء در این مجمع که مسئولیت اجرایی آن نیز برعهده سازمان نظام مهندسی تهران بود، در نهایت به عدم پیشبینی کافی برای پذیرایی و ناهار انجامید که خود یکی دیگر از نشانههای ضعف برنامهریزی بود. کمبود پکهای غذایی، منجر به نارضایتی بیش از هزار نفر از حاضرین شد و باعث شد بسیاری از اعضا پس از ناهار، یا بهدلیل بیاحترامی تلقیشده، یا برای صرف غذا، مجمع را ترک کنند. در نتیجه این اختلال، فضای مجمع پس از ناهار به شکل محسوسی تغییر کرد. از یکسو تعداد حاضران منتقد کاهش یافت و از سوی دیگر، مصوبات یکی پس از دیگری به نفع جریان حاکم بر هیئت مدیره به تصویب رسید. ترکیب رایدهندگان و همچنین مدیریت جلسات، شرایطی را رقم زد که در ادامهی جلسه به شکلی مهندسی شده به تصویب برخی پیشنهادها بدون نقد و بررسی عمیق انجام شد.
دستاوردهای مهم و بیسابقه
اما با وجود این چالشها، مجمع ۸ خرداد چند دستاورد مهم و تاریخی رقم زد که از نظر قانونی و نمادین، نقطه عطف محسوب میشوند. رد شدن تراز مالی سال ۱۳۹۹ برای دومین بار (اتفاقی بیسابقه در تاریخ سازمان نظام مهندسی تهران). رد شدن تراز مالی سال ۱۴۰۱، عقبنشینی هیئت مدیره در مورد افزایش ۵ درصدی حقالزحمه خدمات مهندسی، محدود شدن افزایش حق عضویت به سال ۱۴۰۴ و جلوگیری از تسری آن به سالهای قبل از جمله دستاوردهای این مجمع محسوب می شود که به باور همگان برخلاف دوره های قبل با وجود حضور جمعیت حداکثری با کاهش فضای امنیتی و جلوگیری از تنشهای فیزیکی نسبت به مجامع قبلی برخوردار بود. این رد ترازها، آنهم با وجود حجم بالای رأی وکالتی طرف مقابل، یک دستاورد بیسابقه و نشاندهنده بلوغ، سازمانیافتگی و اثرگذاری صدای مستقل و مسئولانه در سازمان است. به اعتقاد صاحبنظران؛ با رد ترازهای مالی، حالا عملاً بازنگری در آنها خارج از اختیارات هیئت مدیره است و ورود نهادهای بالادستی مانند شورای مرکزی یا مراجع نظارتی، محتمل و ضروری خواهد بود.
مسیر همچنان ادامه دارد
این گزارش همچنین حاکی است؛ مجمع ۸ خرداد، نه آغاز این مسیر بود و نه پایان آن. این فقط یکی از حلقههای زنجیرهی کنشگری و مطالبهگری مهندسین است. آنچه اهمیت دارد، تداوم این مسیر است؛ آهسته اما پیوسته، آگاهانه و مسئولانه و در نهایت، همگان امیدوارند این حضور موثر آغازی برای ایجاد انگیزه برای مابقی اعضاء باشد که با حضور خود در مسیر نیل به اهداف مورد نظر جامعه مهندسی، با مشارکت خود راه را برای آینده ای درخشان هموار کنند.