آشنایی با دستگاه تصفیه آب صنعتی

تاسیسات نیوز: شاید زمانی که صحبت از دستگاه تصفیه آب صنعتی به گوش برسد، این گونه به نظر برسد که منظور تنها تصفیه آب در بخش صنایع است. اما به واقع این چنین نیست و دستگاه های تصفیه آب خانگی که در مقیاس کوچک تر وجود دارند نیز با این نام شناخته می شوند. اما آن چه که در این مطلب به بیان آن خواهیم پرداخت، معرفی دستگاه های تصفیه اب صنعتی در مقیاس بزرگ است.
دستگاه تصفیه آب صنعتی
به طور کلی سیستم هایی که قادر به تصفیه آب در حجم بالا می باشند، دستگاه تصفیه آب صنعتی نامیده می شوند. این دستگاه عمدتا قادر به تصفیه آب در ظرفیت های بالاتر از ۳ مترمکعب در روز می باشند. مبنای کار این گونه دستگاه ها بر پایه تکنولوژی غشایی اسمز معکوس می باشد. استفاده از دستگاه تصفیه آب صنعتی در جهت بهینه سازی فعالیت های صنعتی که عمده فعالیت آن ها بر مبنای آب می باشد، صورت می گیرد. برای مثال تاثیر این فرآیند را می توان در خنک کردن و شستشوی دستگاه ها مشاهده کرد. این فرآیند هزینه های مصرفی آب را کاهش داده و راندمان دستگاه های صنعتی را بالا می برد و هم چنین می تواند در صرفه جویی مصرف آب نیز تاثیرگذار باشد.
همان گونه که در بالا اشاره شد، مبنای کاری دستگاه تصفیه آب بر پایه تکنولوژی غشایی اسمز معکوس می باشد. علاوه بر این از دیگر فرآیندهایی که در تصفیه آب صنعتی به کار می رود، ازن زنی، الکترودیونیزاسیون می باشد. در فرآیند ازن زنی، گاز ازن به آب اضافه شده و از این طریق آب تصفیه می شود.
کاربرد آب صنعتی
استفاده از آب صنعتی به منظور ساخت، شستن و رقیق کردن یک محصول صورت می گیرد. از آب صنعتی در پالایشگاه، صنایع تولید مواد شیمیایی و تولید کاغذ استفاده می شود. هم چنین این دستگاه در صنایع کشاورزی نیز کاربرد دارد.
اجزای دستگاه تصفیه آب صنعتی
دستگاه تصفیه آب صنعتی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. این اجزا شامل موارد زیر است:
  • مخازن تزریق کننده: این مخازن برای مواد ضد رسوب و در جهت کنترل PH مورد استفاده قرار می گیرند.
  •  فیلترهای شنی، کربنی و کاتریج: استفاده از این فیلترها در جهت افزایش طول عمر ممبران و کاهش املاح تشکیل دهده آن صورت می گیرد.
  • پمپ فشار قوی و پمپ فید: استفاده از این پمپ ها در جهت ایجاد فشار برای گذر آب از ممبران و فیلترهلی مولتی مدیا صورت می گیرد.
  •  ممبران: وظیفه ممبران جداسازی ناخالصی های آب خام می باشد. نوع و تعداد ممبران به نوع آب و میزان آب تولیدی بستگی دارد و می تواند متغیر باشد.
  • ابزار اندازه گیری و ابزار دقیق: این ابزار شامل ابزاری برای اندازه گیری PH، دماسنج، مانومتر، فلوترهای نشانگر جریان آب و TDS سنج است.
عملکرد دستگاه تصفیه آب صنعتی
در فرآیند تصفیه آب صنعتی، املاح موجود تا ۵۰ میکرون موجود در آب توسط فیلترهای شنی و فیلتر کربن که با نام فیلترهای مولتی مدیا شناخته می شوند، گرفته می شود. این کار توسط فیلترهای شنی صورت می گیرد. در مرحله بعد فیلترهای کربنی وارد عمل شده و رنگ و بوی آب حذف می شود. سپس آب به وسیله پمپ سانتریفیوژ طبقاتی به وسل که ممبران در آن وجود دارد، هدایت می شود. به طور کلی می توان گفت عملکرد اصلی دستگاه در این مرحله آغاز می شود. در این مرحله آب به وسیله فشار اسمز معکوس که در بخش های قبل به آن اشاره شد، به دو بخش آب تولیدی و پساب دور ریز تبدیل می شود. تمامی این مراحل به وسیله یک سیستم اتوماتیک کنترل می شوند.
با توجه به آن چه که در بالا گفته شد، می توان گفت ساخت دستگاه های تصفیه آب صنعتی در چهار مرحله تصفیه مقدماتی، تنظیم PH، تنظیم دمای آب و جلوگیری از تشکیل رسوب صورت می گیرد.
در مرحله تصفیه مقدماتی، آن چه که باعث گرفتگی ممبران می شود، از آب جدا می گردد. این کار توسط فیلترهای  مولتی مدیا صورت می گیرد. انجام این کار به افزایش طول عمر ممبران کمک می کند. در مرحله بعد که تنظیم PH می باشد و یکی از مراحل مهم و این فرایند شناخته می شود، PH آب تنظیم می شود. سپس نوبت به تنظیم دمای آب می رسد. بهترین دمای آب برای ممبران ها ۲۰ الی ۲۵ درجه می باشد. این میزان دما برای ممبران های سلولز و ممبران پلی امید متفاوت می باشد. بهترین دما برای ممبران های سلولز ۳۰ و برای ممبران پلی آمید ۳۵ درجه می باشد. در مرحله جلوگیری از تشکیل رسوب، از تشکیل مواد اکسید کننده مانند منگنز، آهن و سیلیس که باعث ایجاد رسوب می شوند، جلوگیری به عمل خواهد آمد. آن چه که برای کنترل این کار مورد استفاده قرار می گیرد، ترکیب متافسفات و هگزارا است.
اهمیت تصفیه آب صنعتی
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که اهمیت تصفیه آب صنعتی در چیست؟ بدون شک آب صنعتی برای استفاده در صنایع از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. قبل از استفاده، آب صنعتی باید به طور کامل مورد بررسی قرار گیرد تا از کیفیت آن اطمینان حاصل شود. چرا که در صورتی که کیفیت آن پایین باشد، باعث آسیب رساندن به تجهیزات در صنایع می شود. هم چنین از آن جایی که استفاده مجدد از آب در برخی از صنایع هم چون فولاد و صنایع غذایی صورت می گیرد، تصفیه آن برای عملکرد بهتر باید به بهترین نحو صورت پذیرد. بازگشت دوباره آب به چرخه صنعت می تواند تا اندازه زیادی در کاهش مصرف آب نیز تاثیرگذار باشد.
منبع ساختمانچی
ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

;